MENİSKÜS FİZİK TEDAVİ NEDİR ?

MENİSKÜS FİZİK TEDAVİ

Menisküs yırtığı için fizik tedavi hakkında bilgilere ulaşacaksınız.
MENİSKÜS YIRTIĞI FİZİK TEDAVİ
Menisküs Nedir? Yaralanması Ne Anlama Gelir?
Vücutta uyluk kemiği (femur) ve kaval kemiği (tibia) arasında yer alan yastıkçıklara menisküs adı verilir. Eklemin hareketleri sırasında birlikte hareket etmelerini sağlar. Şiddetli kuvveti absorbe ederler. Eklem yüzlerinin uyumunu sağlayarak hareketlerin daha düzenli yapılmasını sağlarlar. Daha iç tarafta C harfine benzeyen menisküs yer alır. Dış menisküse oranla daha az hareketlidir. Bu yüzden yaralanmaları daha sıktır. Yırtılma sonrası eklemin merkezine doğru yer değiştirir. Bu durum hastada dizin geriye kaçmasını önleyerek eklemin kilitlenmesine neden olur. Bu da olası sakatlıkların veya yaralanmaların önüne geçer.
Menisküs Yaralanması Görülme Sıklığı Nedir?
Menisküs yaralanmaları en sık karşılaşılan diz yaralanmaları arasındadır. 65 yaş üzerindeki insanlarda dejeneratif menisküs yırtığı görülme sıklığı %60’ dır.Yaş ilerledikçe yaralanma ve dejenerasyon artabilir ancak her dejenerasyon tedavi gerektirmeyebilir. Özellikle spor ile uğraşan veya ağır işlerde çalışanlar da şikayetlere bağlı olarak tedavi programı düzenlenmelidir.

Menisküs Yaralanmaları Belirtileri Nelerdir?

Diz eklem ve çevresinde ağrı vardır.
Ödeme sebep olur.
Dizin tam açmayı ve bükmeyi yapamama (Açıp kapanamaması)
Dizin bir noktada kilitlenmesine sebep olur.
Yaralanma sırasında pop veya snap sesi ya da hissi verir.
Kronik meniskal yırtıklar tüm aktiviteler sırasında ve hiçbir şey yapmazken ağrı verir.
Dizde devamlı bir kilitlenme ve sertlik hissi vardır. Şişlik olmayabilir.
Merdiven inip çıkmada zorlanma görülür.

Menisküsün Fonksiyonları Nelerdir?

Yük transferi ve yük dağılımı
Eklem yüzleri arasında kayganlık sağlar
Şok absorbsiyon(şok emici)
Eklem stabilizasyon(sabitliği)
Eklem uyumunu sağlar

Menisküs Yaralanması Nasıl Olur?

Diz zorlu ve aniden dönerse meniskal yırtık oluşur. Sporcuların sık sık karşılaştığı problemlerden biri olan menisküs yırtığı, günlük hayatta da birçok insanın başına gelebiliyor. Genellikle vücut ağırlığı tek bir tarafa verildiğinde gerçekleşen bu tip yaralanmalar, bazen diz çökme, çömelme ve ağır yük kaldırma gibi basit hareketlerde bile ortaya çıkabiliyor. Menisküste oluşan yırtık ve yaralanmalar birkaç ana başlıkta ele alındığında, üç başlıkta incelenebilir.
Direkt Yaralanmalar: Doğrudan dize gelen darbeler sonucunda oluşan yaralanmaları kapsıyor. Diz üzerine düşme, trafik kazalar, dize gelen tekmeler bu tip yaralanmalara neden oluyor.

İndirekt Yaralanmalar: Gövdenin diz üzerinde dönmesi sonucu gerçekleşen yaralanmalardan oluşuyor. Bu tip durumlarda genellikle ayak yerde sabitken vücut diz üzerinde dönme hareketini gerçekleştiriyor. Futbol maçlarında ve kayak esnasında yaşanan yırtıklar indirekt yaralanmalar sınıfında ele alınırken, denge kaybı ve ayak takılması ile vücudun diz üzerinde kontrolsüz bir şekilde dönmesi de indirekt yaralanmalara neden olabiliyor.

Dejeneratif Yaralanmalar: Yaşlılık nedeniyle vücutta oluşan deformasyonların sebep olduğu yaralanmalar olarak ele alınıyor. Özellikle yaşlılarda görülen bu gibi durumlarda dize gelen en ufak bir darbe bile sağlam menisküslerin yırtılmasına ortam hazırlıyor.

Menisküs Yaralanması Nasıl Tespit Edilir?

Fizik muayenesinde en çok kullanılan testlerden Apley Kompresyon Testi ve Mc Murray Testi kullanılarak ileri görüntüleme tekniklerine başvurulmadan tanı konulabilir. Bu şekilde sağlık harcamaları daha aza indirilebilir. Ülkemizde hemen her uzman klinisyen miniskal problemde hemen tanı içim MR istemektedir.
Grade I
GRADEII
GRADEIII

MENİSKÜS FİZİK TEDAVİ İLE GEÇER Mİ? MENİSKÜS FİZİK TEDAVİ İLE İYİLEŞİR Mİ?

MENİSKÜS AMELİYATI SONRASI FİZİK TEDAVİ NASIL YAPILIR? MENİSKÜS YARALANMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Menisküs yaralanmalarında sonra tedavide amaç; Menisküsün tekrar eski haline dönmesi ve onarılması ,ağrı, şişlik ve eklem kısıtlılıkları gibi şikâyetlerin giderilmesi ve diz çevresindeki kasların kuvvetlendirilmesidir.
Ağrı ve şişlik gidene kadar 2-3 gün 3-4 saatte bir 20 dk soğuk uygulama yapılmalı. Diz altına yastık konarak yüksekte tutulmalıdır. Şişliğin daha kötü olmasını engellemek için diz çevresine elastik bandaj uygulamalısı yapılması uygun olacaktır. İyileşene kadar spor yapılmamalı zorlayıcı hareketten kaçınılmalıdır. Dizin aşırı hareketini ve yaralanmanın ilerlemesini önlemek ve ağrıyı azaltmak için ortez kullanımı veya bantlama uygulaması yapılmalıdır. Egzersizler: diz için yapılan tüm egzersizler ağrı sınırları içinde ve hastanın durumuna göre fizyoterapistin tarafından önerilerin tavsiyelere uyularak yapılmalıdır.
Hafif veya orta düzey menisküs rahatsızlıklarının fizik tedavisinde manuel tedavi (mobilizasyon, traksiyon, maniplasyon) ve medikal egzersiz oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Dizlerdeki ağrı ve hareket kısıtlılığında etkili olan manuel terapi, hastalığın derecesine ve hastaya bağlı olarak genellikle 4-8 seans (haftada 1-2 seans olarak) uygulanmaktadır.
Tedavide proprioseptif girdi verecek egzersizlerede yer verilmelidir çünkü 2005 yılında yapılmış bir sistematik incelemede ise ACL (ön çapraz bağ) yaralanması veya operasyonu geçirmiş kişilerde propriyosepsiyon ve denge egzersizlerinin etkilerine bakılmış. Bu egzersizleri ACL (ön çapraz bağ) yaralanma olan dizlerde sonuçları iyileştirdiği rapor edilmiş bu yüzden tedavinin etkinliğini arttıracaktır.
Bu tedavilere ek olarak kuru iğnelemenin kullanılmasıyla ağrıyı azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak mümkündür ayrıca kuru iğne kullanımı daha fazla hareketlilik, esneklik, kas kuvvetinde artış ve kasılmada azalma sağlayacaktır.
Cerrahi
GRADEIII Bu programda etkilenen bölgenin büyüklüğü, kullanılan cerrahi yöntemi gibi birçok etkene bağlıdır. Cerrahi operasyonlardan önce ve sonra kişilerin ağrılarının azaltılması, kasların güçlendirilmesi ve reflekslerin iyileşmesi için yapılması gerekmektedir. Menisküs cerrahisi sonrası fizik tedavi ile hastalar iyileşme sürelerini kısaltabilirler. Üstelik bu süreçte kendilerine özel belirlenen fizik tedavi programları sayesinde hayat kalitelerindeki artışı da fark edebilirler. Ayrıca menisküs ameliyatı geçiren bazı kişilerde de operasyon sonrası ağrı ve hareket kısıtlılığı olabilmektedir. Bu durumda da manuel terapi ve medikal egzersiz programı uygulanmasından hastalar yarar görmektedir. Tendonda ameliyat sonrası oluşan yaraların skar dokularında kozmetik görüntü ve doku şekillenmesini sağlamak için de kuru iğneleme kullanılabilir.
Her fizik tedavi programı gibi kişiye özel planlanır ancak yumuşak doku yaralanmalarında PEACE AND LOVE {P- Protection (Koruma): Kanamayı en aza indirmek, E- Elevation(Yükseltme) ,A- Avoid (Anti-inflamatuarlardan kaçının), C- Compression (Kompresyon), E- Education (Eğitim) sonrasında ise L- Load (Yüklenme) , O- Optimism (İyimserlik) ,V- Vascularisation (Damarlanma), E- Exercise (Egzersiz) } prensibi ile ilerlenmelidir.

Randevu ve daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mesaj Gönder
WhatsApp Destek Hattı
Primer Terapi WhatsApp Hattı
Merhaba🙌😊 Size Nasıl yardımcı olabiliriz?
Call Now ButtonHızlı Arama