Boyun Fıtığı Tedavisi Nedir? Boyun Fıtığı Egzersizleri Nedir?

Boyun fıtığı neden olur? Bu sorunun birçok yanıtı vardır. Zorlanma, uzun süre hareketsizlik ve yaşlılığa bağlı olarak diskin su kaybetmesi, disklerde fonksiyon kaybı ve aşınma meydana getirir. Dış tabakası yırtılarak ya da aşınarak içinde bulunan sıvı sinir aralıklarına ve omura sızar. Boyun fıtığı bu tabloya denmektedir.

Özellikle 20 ile 40 yaşları arasında vücudunu aşırı derecede kullanan kişilerde boyun fıtığı görülebilir. Ters hareket yapma, ağır yükler kaldırma, itme gibi hareketlerin sık sık yapılması da fıtık tehlikesini yükseltir. Yüksekten düşme ve trafik kazaları da bu duruma sebep olabilir.

Ayrıca cep telefonunu uzun süre kullanma, ekrana boynu eğerek bakma gibi durumlar da genç yaşta boyun fıtığı sebepleri arasındadır. Ancak modern tıpta tedavi yöntemleri de vardır.

Bel Fıtığı Belirtileri Neler?

Genç yaşta bel fıtığı görülebilse de genellikle 30 ve 40’lı yaşlarda görülen bir hastalıktır. Bunların belirtileri yerine, hastalık süresine ve ciddiyete göre değişebilir. Ancak ana hatlarıyla söz konusu belirtiler gözlemlenir;

  1. Yürümede zorluk ve dengesizlik
  2. Tek taraflı kola yayılan ağrı
  3. Ağrı ile beraber kolda kuvvet kaybı
  4. Ağrının parmak uçlarına kadar yayılması

Ayrıca ele alınan cisimleri düşürmek de boyun fıtığı belirtileri arasındadır. Bu gibi belirtilerden bir ya da birkaç tanesi varsa en kısa sürede uzman hekime gidilmelidir.

Boyun Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Boyun fıtığı tedavisi günümüzde farklı şekillerde yapılabilmektedir. Bunlardan hangisinin kullanılacağı hastaya göre değişmektedir. Tanı ve teşhis aşamaları ardından elde edilen bilgilere göre uzman hekimler karar vermektedir. Spiral enjeksiyon bunlardan bir tanesidir.

Eğer hastanın şiddetli kol ağrısı bulunuyorsa, bunu hafifletebilmek için omurilik içerisinde yer alan epidural boşluğa kortizon ilaç enjeksiyonu yapılabilir. Bu esnada radyolojik görüntülemeden faydanılmaktadır. Sinir ve diskte bulunan inflamasyon ve ödemi azaltmaya yönelik gerçekleştirilir.

Böylece hastaya uzun süre bir rahatlık hissi verilebilir. Ameliyat da bir diğer yöntemdir. Burada hedef, sinire baskı yapan kısmın alınması hedeflenir. Laminektomi veya diskektomi olarak da bilinmekte olup iki farklı terimi ifade eder.

Diskektomide disk çıkartılarak, tekrar fıtık yapması önlenmektedir. Laminektomide ise sinir köklerinin çıkığı bölge genişletilir. Bu sayede alanda baskı azaltılır. Bunlardan hangilerinin kullanılacağı hastalara göre değişiklik göstermektedir.

Boyun Fıtığı Egzersizleri Neler?

Boyun fıtığı egzersizleri oldukça geniş bir konudur. Bunların nasıl yapılacağı uzman fizyoterapist tarafından belirtilmektedir. Temel olarak günümüzde kullanılan yöntemler şöyledir;

  1. Fleksiyorta direnç: Eler alın bölgesine koyularak baş öne itilmeye çalışır. Bu esnada eller de engel olur. 10’a kadar sayılıp bırakılır ve böylece üç kere yapılır.
  2. Ekstansiyona direnç: Eller başın arkasına yerleştirilir ve baş geri itilmeye çalışılır. Eller buna engel olmaya çalışır. Uygulama 3 kere 10’a kadar sayılarak yapılır.
  3. Yana eğilmeye direnç: Sağ el başın sağa doğru itilmesine engel olmaya çalışırken sağ el de bun karşı gelir. 3 kere tekrarlanmakta olup 10’a kadar sayılır. Aynısı sol el ile de yapılır.
  4. Döndürmeye karşı direnç: Sağ el başın sağ arka bölümüne, sol el ise sol şakak bölgesine yerleştirilir. Ardından kişi sağ omzundan bakmaya çalışır. Eller de buna engel olmayı amaçlar. Eller değiştirilerek aksi yönde de tekrarlanır. 10’a kadar sayılmaktadır.

Bunların yanı sıra boyun fıtığı egzersizleri arasında izotonik egzersizler de vardır. Bunlardan biri başın yavaş şekilde sağa döndürülmesi, 3 saniye böylece durulması biçimindedir. Baş ardından öne döndürülür ve dinlenir. Hareket tersi yönde de yapılabilir.

Aynı şekilde aşırı zorlanmaya neden olmadan, baş çene göğsüne değecek kadar öne eğilmeye de çalışılabilir. Sonrasında dinlenerek baş yavaş şekilde arkaya bükülür. Dinlenme tamamlandıktan sonra hepsi 5 kere tekrarlanır.

Boyun ve Omuz Bölgesine Nasıl Özen Gösterilir?

Boyun fıtığı egzersizleri kadar bölgeye nasıl özen gösterilmesi gerektiği de bilinmelidir. Bu maddeler de fıtık olan hastalara yardımcı olabilir;

  1. Oturma esnasında çene yukarı değil bükük ve arkaya çekili tutulmalıdır. Kol destekleri bulunan, sert sandalyeler kullanılmalıdır.
  2. Ayakta da çene bükük ve boyun arkaya doğru çekil olmalıdır. Bel bölgesi de düz olmalıdır.
  3. Uyurken yüz üstü yatılmalı, yan uyunmalıdır.
  4. Sert koltuk ya da sandalyeler tercih edilmelidir.
  5. Arabada yüksek oturulmalıdır.
  6. Bir şey kaldırırken ya da alırken dizler bükülmeli, kaldırmak için bacak kaslarından yararlanılmalıdır.
  7. Aşırı çalışılmamalı, tüm gün masa başında kalınıyorsa fırsat buldukça dolaşmalıdır.

Bu maddelere de bel fıtığı olanlar dikkat etmelidir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mesaj Gönder
WhatsApp Destek Hattı
Primer Terapi WhatsApp Hattı
Merhaba🙌😊 Size Nasıl yardımcı olabiliriz?
Call Now ButtonHızlı Arama