Bel Fıtığı Tedavisi Nedir? Bel Fıtığı Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Bel fıtığı omurgalar arasında yer alan ve amortisör görevi taşıyan disklerin kayması ya da yırtılması sonucu meydana gelir. Bunun sebepleri oldukça geniş olup zorlama, ağır kaldırma, zorlama bazı maddelerdir.

Omurganın bel bölümü 5 omur ve diskten oluşmaktadır. Bu bakımdan günümüzde en çok görülen fıtık disk ekleminin kenarlarında yırtık oluşması, disk içeriğinin omurilik kanalına girerek, sinirlere ve omuriliğe baskı yapmasıyla oluşmaktadır.

Günümüzde bel fıtığının nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı sebepleri şu şekilde sıralanmaktadır;

  1. Ailevi durumlar
  2. İlerleyen yaş
  3. Dejenerasyon
  4. Aşırı kilo
  5. Ağır yük kaldırma

Bunların dışında da bel fıtığı nedenleri vardır. Eğer gözlemleniyorsa kısa sürede uzman bir hekime gitmeniz ve tedavi olmanız gerekir.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı kendini farklı şekillerde gösterebilir. Genellikle bu kalçalara, ayaklara ve bacaklara yayılan ağrı şeklindedir. Lakin şunlar da kişilerde yine gözlemlenebilir;

  1. Oturma ve yürüme esnasında zorluk yaşama
  2. Denge kaybı yaşama
  3. İdrar tutamama
  4. Çabuk yorulma Bacağa ağrı vurması
  5. Bel ağrısı
  6. Hareket esnasında zorlanma
  7. Kas güçsüzlüğü
  8. Bacaklarda ya da ayaklarda karıncalanma, uyuşukluk

Bu gibi bel fıtığı belirtileri varsa en kısa sürede uzman doktora gidilmelidir. Zira fıtığın gelişmesi ile beraber şu gibi durumlar görülecektir;

  1. Açıklanamayan kas güçsüzlüğü
  2. Geceleri ağrının kötüleşmesi
  3. Vücudun bir bölgesinde hissedilen ağrı ve uyuşukluk hissi
  4. Kısa mesafeli yürüyüşte ağrılar oluşması
  5. Bacaklara yayılan ağrı
  6. Vücudun bir bölgesinde hissedilen ağrı ve uyuşukluk hissi

Bunların dışında etkilenen bölgenin yanması, karıncalanması ve karıncalanması da fıtık gelişimi ardından görülebilir. Tüm bunlar bazı durumlarda günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla bel fıtığı tedavisi kısa sürede yapılmalıdır.

Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Konulmaktadır?

Bel fıtığı tedavisi uygulanmadan önce buna yönelik teşhis konulması gerekir. Hastaların sadece belirtileri göstermesi yeterli değildir. Şikayetler ile kliniğe gelen hastalar bulguların yanı sıra MRI, röntgen, CT gibi testlerden de geçirilmektedir. Bazı durumlarda EMG de alınabilir.

Tüm bu tetkik ve bulgular ardından bel fıtığı olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Bu rahatsızlık, özellikle ağır yük taşıma, uzun süre araç kullanma, masa başında oturma risk grubu oluşturan mesleklerdir. Bunun dışında erkeklerde görülme oranı kadınlara göre iki kat daha fazladır.

Ancak hamilelik ve aşırı kilo alınması bel bölgesindeki basıncı arttıracağı için kadınlarda da fıtığa yakalanma riskini arttırabilir. Dolayısıyla bel fıtığı risk faktörleri arasında obezite de vardır.

Bel Fıtığı Tedavileri Nelerdir

Bel fıtığının farklı tedavi yöntemleri vardır. Bazı durumlarda cerrahi işlemler yapılırken bazen ameliyatsız yöntemler kullanılmaktadır. Bunlar hastanın durumuna göre değişmektedir. Kısa süreli istirahat, anti-inflamatuar ilaçlar, ağrı kesiciler bu bakımdan verilebilir.   Fizik tedavi yöntemleri, egzersizler ve epidura streoid enjeksiyonları da uygulanabilir.

Ağrı ile kontrol tedavi edilmeye çalışan bel fıtığı ilaçları analjezik ağrı kesicilere sahiptir. Bunlar bel ve bacak ağrılarına cevap verir. Eğer söz konusu ilaçlar ağrıyı kontrol edemiyorsa Non Streeroidal Anti İnflamatuar İlaçlar kullanılır.

Bunların nasıl kullanılacağı hekiminiz tarafından belirtilecek olup buna göre hareket edilmelidir.

Bel Fıtığı Ameliyatı Hangi Durumda Yapılır?

Bel fıtığında ilk olarak ilaç, fizik tedavi, istirahat gibi yöntemler kullanılmaktadır. Bel fıtığı ameliyatı bunlara cevap vermeyen ya da dayanılmaz seviyede olan ağrılarda tercih edilmektedir.

Eğer fıtık sinirlere kalıcı hasar verecek ölçüde baskı uyguluyorsa, hastada bacak giderek zayıflayabilir ve uyuşabilir. Ameliyatın bu kişilerde gecikmesi kalıcı problemlere neden olabilir.

Aynı şekilde fıtık sebebiyle günlük işlevlerini zor yapanlar, ayakta duramayanlar da bel fıtığı ameliyatı için bir adaydır.

Bel Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bel fıtığı ameliyatı fıtık oluşan diskin, sinirlere gerçekleştirdiği baskıyı kaldırmak üzere gerçekleştirilir. Derecesine, konumuna, hasta yaşına göre ameliyat farklılaşır. Dolayısıyla tanı ve teşhis yöntemleri ardından ameliyat kararı verilmişse özel bir planlama yapılır.

Lakin genel olarak mikrodiskektomi kullanılmaktadır. Esi adıyla diskektomi olarak da bilinmektedir. Mikro cerrahi tekniklerinin yaygınlık kazanmasıyla bu ismi almıştır.

Bu işlemlerde sinir üzerinde yer alan baskıyı hafifletmek için hasarlı disk veya diskin baskı yapan küçük bölümü alınır. Küçük bir keşiden gerçekleştirilmektedir. Operatör doktor hasarlı diski görebilmekte ve çıkartabilmek için kameralı ince bir tüpü açıktan içeri sokmakta, böylece gerçekleştirmektedir.

Böylece bel fıtığı ameliyatı en düşük doku hasarı ve kesi ile tamamlanır. Sıklıkla aynı gün içerisinde taburcu olunabilir. İyileşme süresi oldukça kısadır ve yüksek başarı elde edilebilmektedir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mesaj Gönder
WhatsApp Destek Hattı
Primer Terapi WhatsApp Hattı
Merhaba🙌😊 Size Nasıl yardımcı olabiliriz?
Call Now ButtonHızlı Arama