BEL FITIĞI NEDİR?

BEL FITIĞI NEDİR?

Bununla İlgili Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Omurga kemiklerimiz arasında bulunan ve kıkırdakdan oluşan diskler vücudun bel kısmında önemli bir rol oynar, omurga kemiklerimiz arasında amortisör görevi görür, üst gövdeyi destekler ve her yöne geniş bir hareket aralığı sağlar.
Bir disk fıtıklaşırsa ve iç malzemesinin bir kısmını sinir kanalına doğru sızdırırsa, artık günlük yaşamınızı kolaylaştırmayı bırakıp gününüzün berbat edebilir ve hatta bunu aylarca ,yıllarca devam ettirebilir. Bir disk fıtıklaşırsa ve iç malzemesinin bir kısmını sızdırırsa, disk hızlı bir şekilde günlük yaşamı kolaylaştırmaktan bir siniri şiddetlendirmeye, sırt ağrısını ve muhtemelen bacaktaki ağrı ve sinir semptomlarını tetikleyebilir.Bir sinire bası yapmaya, bel ağrısını ve muhtemelen bacaktaki ağrı, uyuşma ve karıncalanma gibi semptomlara sebep olup hayatınızda istemeyeceğiniz dönemlere sebep olacaktır.
Disk fıtıklaşmalarının semptomları genellikle görünür bir sebep olmadan başlar. Kişi ağır bir objeyi kaldırdığında veya belden öne doğru eğilip kaldırdığında ve sağa sola döndüğünde, diskler üzerinde daha fazla baskı yaratan durumlar meydana gelir ve bu durum diskler üzerinde aşınma ve yırtılmaya varan sonuçlar doğurabilir.
Bel fıtıkları , genelde 35 ila 50 yaşları arasındaki insanları etkileyen, yaygın bir tıbbi sorundur.

DİSKLER NASIL FITIKLAŞIR?

Diskler dıştan içe doğru, diskin çevresini saran sert bir maddeden oluşan anulus fibrozus ve daha yumuşak daha akışkan olan jelimsi çekirdek kısmı nücleus pulpozusdan oluşur.
Yaşlanma, genel aşınma ve yıpranma nedeniyle diskler, onları esnek ve süngerimsi yapan sıvının bir kısmını kaybeder. Sonuç olarak, diskler daha düz ve sert olma eğilimindedir. Disk dejenerasyonu olarak bilinen bu süreç, hayatın oldukça erken dönemlerinde başlar ve genellikle orta yaş grubunda görüntüleme yöntemleriyle tespit edilir.
Omurga üzerine gerginlik, basınç veya baskı oluştuğunda bu ağır kaldırma ile de olabilir veyahut yanlış yapılan bir vücut hareketi sonucunda da olabilir, diskin dış halkası şişebilir, çatlayabilir veya yırtılabilir. Belde bu meydana gelirse, çıkıntılaşan diskin parçası yakınındaki spinal sinir köküne doğru yönelebilir. Veya diskin kendisi iltihaplı hale gelerek o bölgede ödemli madde siniri irrite(tahriş) edebilir..Sonuç, ağrılar ve diğer semptomlar kalçaya,bacağın ön ve arka yüzüne ,baldıra ve hatta ayakta bulunan yapılara kadar iner.
Doktorunuz, bel fıtığınızın omuragada yer alan diskinizin yıpranmış olmalarından dolayı fıtıklaşmış olduğunu söyleyebilir. Bu terim endişe verici ve yanıltıcı olabilir. Doktorların, hastalarının korkularını arttırmama konusunda önemli sorumlulukları vardır, Yıpranmış diskler kendi başına ilerleyen bir hastalık değildir ve her zaman kronik veya kalıcı sorunlara neden olmaz.

BEL FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Aşağıdaki belirtiler mevcutsa bel fıtığınız olabilir:
Bel ağrısı
Bir bacaktan aşağı yayılan ağrı
Uyuşma +/- bir bacağın alt kısmında karıncalanma
Bir bacak kaslarının zayıflığı
Oturma veya eğilme zorluğu
Öksürme veya hapşırma ile ağrı

AŞAĞIDAKİ BELİRTİLER ACİL TIBBİ MÜDAHALE İÇİN NEDEN OLABİLİR
Mesane ve bağırsak işlevinin kontrolünün kaybedilmesi-istemsiz idrar kaçırma
Her iki bacakta güçsüzlük
Geceleri uykudan aniden uyandıran ağrı
Her iki bacakta uyuşma / karıncalanma

BEL FITIĞI SEMPTOMLARI UZUN SÜRER Mİ?

Bel fıtığı olan bir insanın aşırı derecede ağrısı olabilirken, bu semptomlar çoğu insan için uzun süreli değildir.

Bel fıtığı olan kişilerin yaklaşık %90’ında uygulanan etkili bir fizyotearapi yöntemleri ile altı hafta sonra hiçbir semptom neredeyse görülmeyecektir.
Uzmanlar bel fıtığı olan bir diskten gelen semptomların üç nedenden dolayı çözülebileceğine inanıyor:
Vücut fıtıklaşmaya yabancı bir materyal olarak saldırır, fıtıklaşan materyalin boyutunu küçültür ve sinir kökü yakınındaki inflamatuar protein miktarını azaltır.
Zamanla, diskin içindeki suyun bir kısmı vücut tarafından emilerek diskin küçülmesine neden olur. Daha küçük diskin sinir köklerine uzanarak irritasyona neden olma olasılığı daha düşüktür.
Örneğin manuel terapi uygulamaları ile beraber lomber ekstansiyon egzersizleri, fıtıklaşan bölgeyi spinal disklerden uzaklaştırabilir.
Fıtıklaşan materyalin boyutu küçüldüğünde sinir kökünü tahriş etme olasılığını azalttığı için semptomların düzeldiği düşünülmektedir.
Her bel fıtığı hastasının ağrısı veya diğer semptomları olmayabilir. Araştırmalarda birçok kişide bel fıtığı olmasına rağmen ağrı veya diğer şikayetlerden hiç yakınma olmamıştır.
Bu nedenle, fıtıklaşmış bir bel diskinin soruna neden olduğundan emin olmak için tanıda dikkatli olunmalıdır.

BEL FITIĞINDA TEDAVİ UYGULAMALARIMIZ?

Birçok hasta bel fıtığı için fizik tedavi seansları almak istediğinde genellikle beline yapılan sıcak uygulama, ultrason, elektroterapi ile beraber ve bazı egzersizler verilerek evde yapılması talimatı alır ve 15-30 gün boyunca seanslar devam eder. Bu yöntemler artık modern fizyoterapi alanının dışında kalmaktadır ve eskimiş yöntemler olarak bilinir. Bununla birlikte, birçok fizyoterapist artık fonksiyonun düzeltilmesine farklı bir bakış açısıyla yaklaşmaktadır.

1.MANUEL TERAPİ VE EGZERSİZİN BERABER UYGULANMASI

Artık manuel terapi uygulayan fizyoterapistler egzersizin tek başına yeterli olmadığını ancak uygulanan manuel terapi yöntemleri ile beraber kombine edildiğinde etkili sonuçlar alındığını biliyor. Örneğin, piriformis sendromunu tedavi etmek için sadece priformis egzersizi vermek yerine uygun sakroiliak veya lomber eklem fonksiyonunu geri kazanmak için yapılacak manuel terapi teknikleri tercih edildiğinde priformis sendromu tedavisinde daha etkin sonuçlar alındığı biliniyor.
Manuel terapi, bir cihaz veya makinenin aksine, ellerle uygulanan özel bir fizik tedavi şeklidir. Manuel terapide, uygulayıcılar kas spazmı, kas gerginliği ve eklem disfonksiyonunun neden olduğu bel ağrısını azaltmak amacıyla kas dokusuna baskı uygulamak ve eklemleri manipüle etmek için ellerini kullanırlar.

1.MASAJ TERAPİSİ

Kan dolaşımını artırarak, kasları gevşeterek ve vücudun endorfin adı verilen doğal ağrı kesicilerini serbest bırakarak bel ağrısını hafifletebilir.Kupalar kullanarak da yapılacak masaj terapisi spinal mekanizmalar ve dolaşımsal mekanizmaları devreye sokarak kaslarda ve kasın fasyası üzerinde gevşetici etki yaratarak ağrıyı ve gerginliği azaltır.

3.KURU İĞNE

Kuru iğneleme kronik bel ağrısı için benzersiz bir tedavi seçeneğidir.
Bel fıtıklarında etkilenen bölgenin kaslarından yansıyan inatçı, devamlı ve sinir bozucu ağrılar bel bölgesine, kalça kısımlarına dahası bacağa kadar yayılabilir. Bu ağrıyan noktalara yapılacak kuru iğneleme ağrıların giderilmesinde manuel terapiye tamamlayıcı bir işlev kazandırır.

4.YUMUŞAK DOKU MOBİLİZASYONLARI

Yumuşak doku mobilizasyonunun amacı, bel yaralanmasından kaynaklanan yara dokusu gibi elastik olmayan ve miyofasiyal yapışıklıkları çözmek, doku sıvılarını hareket ettirmek ve kas gerginliğini gevşetmek için uygulanan yöntemlerden bazıları;
Graston tekniği,konnektif doku masajı, miyofasial release teknikleri

5.KİNESİO BANT UYGULAMALARI

Kinesio bantlama metodu ağrılı kasın üzerine uygulanan bir bantlama işlemidir.
Kas fonksiyonlarının iyileşmesini, eklem fonksiyonlarının desteklenmesini, ağrı sisteminin inaktif hale getirilmesini ve kan ve lenfatik dolaşımı engelleyen faktörleri ortadan kaldırır.
Tek başına uygulanan bir yöntem olarak tercih edilmez. Genellikle diğer majör tedavilerle kombine bir şekilde uygulanır.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mesaj Gönder
WhatsApp Destek Hattı
Primer Terapi WhatsApp Hattı
Merhaba🙌😊 Size Nasıl yardımcı olabiliriz?
Call Now ButtonHızlı Arama